Neplatiči pod tlakem: SVJ může odpojit služby

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) rozhodnutím Nejvyššího soudu dostalo do rukou páku, jak zakročit proti neplatícím členům.

Tento problém se stal běžnou součástí většiny SVJ, kdy finanční závazky neplatičů tak musí pokrývat ostatní vlastníci jednotek, což vede k nespravedlivému zatížení těch, kteří své povinnosti plní řádně a včas. V mnoha případech situace eskaluje do soudních sporů, které jsou časově zdlouhavé a finančně nákladné. Doposud SVJ kromě soudní cesty nemělo jiný účinný prostředek, jak efektivně proti nepoctivým sousedům zasáhnout, avšak již bylo na čase tuto praxi změnit.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu (sp. zn. Cdo 3535/2020 ze dne 20.2.2024) přináší pro SVJ významný nástroj, a to odpojení vlastníka jednotky, který nehradí náklady spojené s poskytováním služeb či nedoplatku z vyúčtování služeb. I když ze zákona nevyplývá povinnost SVJ zajišťovat dodávku služeb pro vlastníka jednotek, je zřejmé, že ve většině případu schvalují vlastníci jednotek na shromáždění, jaké služby bude společenství zajišťovat. Jedná se zpravidla o služby, jejichž dodávku není schopen vlastník zajistit sám, zejména půjde o centralizovanou dodávka tepla, teplou vodu apod. V případě, že SVJ rozhoduje o tom, jaké služby bude vlastníkům jednotek zajišťovat, může tak obdobně rozhodnout o tom, že tyto služby vlastníkům jednotek zajišťovat nebude, a to za předpokladu, že tito dlouhodobě nehradí.

Odpojit neplatícího člena však nelze provést ze dne na den. Jaké jsou tedy podmínky pro řádné odpojení a co musí předcházet?

Zásadní je rozhodnutí shromáždění, které je oprávněno stanovit podmínky a rozhodnout, že neplatí-li vlastník jednotky úhradu za poskytované služby řádně, nebude přívod teplé vody a připojení ústředního topení zajišťovat. Tento postup bude rovněž možný jen v domech, kde odpojení některých služeb bude technicky proveditelné a zvolený postup neohrozí dodávku služeb ostatním, řádně platícím členům. V případě, že jsou splněny podmínky tak již nic nebrání poskytované služby na náklad vlastníka jednotky odpojit. V případě, že odpojený člen svůj dluh v plné výši uhradí, SVJ zajistí na jeho náklad opětovné připojení a poskytování služeb.

Závěrem lze podotknout, že se jedná o vítaný a velmi potřebný krok směrem vpřed, který zřejmě posílí pozici SVJ a poskytne praktické řešení k okamžitému zakročení. Ačkoli změna sankcionuje nepoctivé, bude rovněž mít preventivní vliv i na ostatní členy, čímž se posílí zodpovědnost k řádnému plnění členských povinností.

Jsme přední odbornici na poskytování právních služeb v oblasti práva společenství jednotek, družstevního a bytového práva. Vedle toho se také zaměřujeme na likvidace bytových družstev, vymáhání pohledávek a zastupování SVJ, bytových družstev a jejich členů v soudních, insolvenčních a exekučních řízeních. V případě, že Vás náš článek zaujal a řešíte obdobný problém, tak Vám rádi pomůžeme.

Kontaktujte nás na: info@svjpravnik.cz, nebo telefonním čísle +420 774 121 303

#

Zpět na web